Bboy Pravidla
Tento článek jsem nalezl na Koreanroc.com a rozhodl jsem se o něj s vámi podělit, jsou tam zajímavé názory, tak doufám, že i vy přispějete svými názory do diskuse.
Musím se vyjádřit k něčemu, co mě štve od doby, co jsem se dostal k internetu. Nemohu uvěřit, že tu stále jsou bboys a crew, které reprezentují bboying a nemají boty, používají helmy a tančí na hudbu, která nemá nic společného s hip hopem. Prohlašují: Keeping it real! Opravdu? Jsou tu určitá pravidla, které jsem se jako bboy naučil. Vím, že reprezentuji opravdovou formu tance. Jsem Chicagský bboy, který následuje chicagský styl a styl východního pobřeží a také jeho filozofii. V Chicagu dodržujeme pravidla a nemáme rádi ty, kteří je nedodržují. Snažili jsme se učit ignoranty, ale jsou tu tací, kteří se o umění vůbec nezajímají. Napsal jsem pro vás pár pravidel, které by se měli dodržovat:
1. Nikdy nepoužívejte při battlu helmu. Každý se může točit na holé hlavě, postačí hladký povrch. Také to dává výhodu těm, kteří ji mají, mohou se točit déle a rychleji. Hodně oldschool tanečníků nikdy nepoužilo helmu a často dělají headspiny a mají pleš. Toto ukazuje, který tanečník je opravdu šílený a zapálený do bboyingu. Vypadá to, že tato myšlenka už vymizela, protože v hodně oblastech jsou helmy doporučovány. Může to být dobré s helmou, ale nenoste ji na battle. Ukažte mi alespoň jeden oldschool film, kde mají helmy. Každý bboy v Beat Street dělal headspiny bez helmy. Preferuji následovat tradiční cestu.
2. Nikdy si nesundávejte boty. Jen to ukazuje, že jste slabí a nedokážete se srovnat s přídavkem menší hmotnosti jako jsou boty. Jednou mi někdo řekl, že Crazy Legs prohlásil: "Bboy bez bot je jako MC bez mikrofonu. Nikdo ho nemůže slyšet." Chtěl bych vědět jestli to Crazy Legs opravdu řekl. Ale jsou to dobrá slova, která by se měli následovat. Poprvé jsem se to naučil, když jsem začínal. Viděl jsem několik veteránů, kteří si stále sundávali boty, protože na ně nebyly zvyklí. Nemůžete jít na battle v Chicagu bez bot, pokud byste se pokusili vstoupit do kruhu, ostatní by vás vyhodili.
3. Toto pravidlo je to nejhorší, které můžete porušit. Nikdy netančete na nic jiného než je Hip Hop. BBoying je umění, které má své kořeny v Hip Hopu. Když tancujete na něco jiného než je Hip Hop, začínáte se snižovat...stává se to jiným tancem. Začínáte nerespektovat kulturu. Již to není Hip Hop. Byl jsem na různých party, které byli jen pro bboys a hráli tam house, euro a další. Spousta bboy nerespektuje toto pravidlo a říkají, že nemohou tančit v pomalém tempu. Podíváte se na ně a uvidíte že nemají žádný styl. Věřím, že bboys těží z hip hopové hudby právě proto že je pomalejší a dovoluje jim rozvíjet schopnosti a kreativitu. Tančili byste walz na heavy metalovou hudbu? Prodávali mexické jídlo v čínské restauraci?
Pokud chcete něco rychlejšího, vyzkoušejte pár oldschool beatů jako je "Planet Rock", "Apache", "Drummer's Beat" nebo "It's Just Begun".
Tímto dopisem si nechci získat slávu, ale mluvím od srdce. Miluji Hip Hop a vždy tu pro mě bude a já pro něj. Pokud uděláte bboying až moc jednoduchý, stane se triviálním a upadne. Nerespektuji bboys, kteří nosí helmu nebo si sundávají boty. Tak jsem se to tu v Chicagu naučil. Nejsem si jist proč bboys začali nosit helmy, jestli si chtěli věci zjednodušit. Radši zaplatím svou daň než si to zjednodušovat. S celým mým srdcem apeluji na bboye aby tančili jen na hudbu vycházející z hip hopu. Klidně tančete v klubech house nebo něco podobného, ale nereprezentujte tak bboying. Respekt k oldschool tanečníkům a k těm co reprezentují správnou novou vlnu. Peace.
napsal neznámý bboy z Chicaga